• Home
  • Alle Cedeo-erkende aanbieders
  • Alle opleidingen van Cedeo-erkende aanbieders
  • Cedeo en auditing
  • Whitepapers over opleiden en andere HR-diensten
  • Informatie over het aanvragen van een Cedeo-erkenning
  •  
  • Over Cedeo
  • De Cedeo-aanpak
  • Nuttige links
  • Cedeo in de media
  • Privacy Policy
  • Contact
Alle Cedeo-erkende aanbieders
Alle opleidingen van Cedeo-erkende aanbieders
Alle Cedeo-erkenningen en erkende aanbieders
Cedeo en auditing
Whitepapers over opleiden en andere HR-diensten
Cedeo (V)erkent Archief
Het laatste HR nieuws? Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Informatie over het aanvragen van een Cedeo-erkenning

Cedeo (V)erkent archief

Cedeo verstuurt elke 2 weken een nieuwsbrief met interessante vakinformatie. Hieronder kunt u verschenen artikelen doorzoeken. Hier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Gepubliceerde artikelen Cedeo (V)erkent

  • Samenstellen van een tijdelijk team (11-02-2021)
    Tijdelijke projecten komen in elke organisatie voor. Meestal kunt u voor deze projecten wel zelf de leden kiezen. Maar hoe stelt u zo’n tijdelijk team samen? Uit onderzoek blijkt dat een goed presterend team uit maar liefst negen verschillende rollen bestaat. (lees meer)
  • Minder weerstand met deep democracy (11-02-2021)
    De knoop is eindelijk doorgehakt, maar bij de uitvoering ervan blijkt bijna de helft van het personeel toch weerstand te bieden. Daarom is het soms beter om de tijd te nemen om goed naar het hele team – ook de minderheidsgroep – te luisteren. Deep democracy biedt hiervoor handvatten. (lees meer)
  • Handige tools voor meer beweging (11-02-2021)
    Het belang van duurzame inzetbaarheid is de afgelopen jaren flink gegroeid. De overheid wil dat werkgevers én werknemers daar actief mee aan de slag gaan en heeft daarom speciaal hiervoor een toolkit gepubliceerd. De toolkit spitst zich toe op zeven thema’s, waaronder gezonde voeding, roken en alcohol en mentale gezondheid. (lees meer)
  • Hulpmiddelen bij presentatie aan kleine groepen (28-01-2021)
    Geeft u binnenkort een presentatie aan een kleine groep? Dan kunt u in plaats van of als aanvulling op uw PowerPoint presentatie ook gebruikmaken van een flip-over of een whiteboard. Beide hebben hetzelfde doel: het publiek voorzien van beeld. U doet dit op een authentieke manier die uw presentatie persoonlijker maakt. Maar ook zo’n intieme presentatie vergt een goede voorbereiding (lees meer)
  • Vier tips voor een legere agenda (28-01-2021)
    Uit recent onderzoek blijkt dat de agenda van ruim 53% van de managers te vol zit. Slechts een klein percentage (16%) slaagt erin ruimte in de agenda te houden. Heeft u het ook regelmatig druk? Creëer met deze tips wat meer lucht in uw planning. (lees meer)
  • Kansen voor HR in tijden van crisis (28-01-2021)
    De coronacrisis sloeg begin 2020 hard toe op de arbeidsmarkt, ook voor HR-professionals. In september volgde een voorzichtig herstel. Opvallend is dat bepaalde HR-functies gedurende de pandemie in trek blijven, vooral functies die noodzakelijk zijn voor een goede dagelijkse bedrijfsvoering. Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? In 2021 liggen er hoe dan ook kansen voor HR-professionals. Al zal de invulling van sommige functies mogelijk anders zijn dan voorheen. (lees meer)
  • Goed informeren over studiekostenbeding (14-01-2021)
    Trekt uw organisatie de portemonnee voor de studiekosten van een werknemer, dan kunt u een studiekostenbeding overeenkomen om die investering veilig te stellen. Als de werknemer binnen een bepaalde tijd elders aan de slag gaat, moet hij op grond van het beding  (een deel van) de studiekosten terugbetalen. Tenminste als u aan uw informatieplicht voldoet. (lees meer)
  • Starters binnenhalen via nieuw leer-werktraject (14-01-2021)
    Als Mkb-bedrijf goed opgeleide hbo-starters binnenhalen? Dat kan  via het landelijke programma ‘Mkb-route in het hbo’ waarbij studenten werken en leren in het mkb combineren. Dit programma is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Onderwijs en ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Sinds december is er al een aantal pilots gestart. (lees meer)
  • Omgaan met werknemers die vaccinatie weigeren (14-01-2021)
    Ook Nederland is inmiddels gestart met het vaccineren tegen COVID-19. Als alle werknemers zich laten inenten tegen het coronavirus, kan uw organisatie dat veel kosten besparen. Er zijn dan minder aanpassingen nodig binnen uw organisatie en er is minder verzuim als gevolg van quarantaine, isolatie en arbeidsongeschiktheid. Vaccinatie verplichten kan echter niet. Wat mag dan wel? (lees meer)
  • Van ja-knikker naar nee-zegger (10-12-2020)
    Veel werknemers vinden het lastig om ‘nee' te zeggen op verzoeken en vragen van collega’s. Vaak gebruiken ze liever 'zachtere' woorden die voor henzelf aangeven dat ze ergens geen tijd voor hebben. Voor een collega is dat soms niet duidelijk. Door de juiste bewoordingen te kiezen, grenzen te stellen en te oefenen, krijgt u ‘nee’ zeggen snel onder de knie. (lees meer)
  • De leider van de toekomst (10-12-2020)
    Echt ‘duurzame’ leiders gebruiken hun talenten om een positieve impact uit te oefenen op niet alleen de organisatie, maar ook op de maatschappij en milieu. Uiteraard is de ene leider de andere niet. De één bezit meer van een bepaalde eigenschap dan de ander. Uit onderzoek blijkt dat het vooral draait om het vinden van de balans tussen volharden in een visie en de bereidheid om open te staan voor en te leren van kritiek. (lees meer)
  • Afsluiten met een rondvraag (10-12-2020)
    Door vooraf een agenda op te stellen én u goed voor te bereiden, kunt u efficiënt vergaderen. Omdat veel vergaderingen momenteel online plaatsvinden, is het prettig als een vergadering vlot verloopt en u flink wat knopen kunt doorhakken. Toch kan het afsluiten van de vergadering met een rondvraag nog voor uitloop zorgen. Wat is eigenlijk de functie van de rondvraag, en hoe houdt u die kort en krachtig? (lees meer)
  • Hulpmiddelen voor een geslaagde presentatie (10-12-2020)
    De inzet van een visueel hulpmiddel tijdens een presentatie of pitch helpt uw publiek om de inhoud beter te onthouden. U brengt namelijk twee zintuigen samen: gehoor en zicht. Maar voordat u bepaalt welk hulpmiddel u inzet, is het goed om te beseffen dat dit een afleidende factor in uw presentatie kan zijn. Denk daarom van tevoren na over hoe u het hulpmiddel het beste kunt inzetten. Het hulpmiddel moet immers vóór u werken in plaats van tegen u. (lees meer)
  • Beter leren delegeren (26-11-2020)
    Momenteel kosten bepaalde zaken meer tijd dan wanneer iedereen op kantoor zou zijn. Voor leidinggevenden kan dit leiden tot overuren, achter de feiten aanlopen en verhoogde werkdruk. Dit terwijl sommige werknemers juist tijd overhouden, omdat ze niet afgeleid worden door een drukke kantoortuin of collega’s die steeds binnenlopen. Misschien is delegeren dé oplossing. (lees meer)
  • Hoger loon of betere carrièreperspectieven? (26-11-2020)
    Bij veel organisaties worden momenteel beoordelingsgesprekken ingepland. Zo’n gesprek is een gelegenheid voor de werknemer om zijn ongenoegen te laten blijken. Misschien is hij zelfs al op zoek naar een andere baan. Vaak is er dan meer aan de hand. U kunt proberen om de werknemer te behouden door een hoger loon aan te bieden. Maar beter is het aanbieden van betere carrièreperspectieven. (lees meer)
  • Zo spot u een saboteur (26-11-2020)
    Een werknemer die collega’s tegen elkaar opstookt, opdrachten niet uitvoert of te laat afmaakt, of zelfs bedrijfseigendommen kapotmaakt. Het is soms lastig om zo’n saboteur die de werkzaamheden en processen in de organisatie belemmert te herkennen. Dit tegenwerkgedrag valt met de juiste tools meestal te veranderen. (lees meer)
  • Beleid opstellen speciaal voor coaching (26-11-2020)
    Om de ontwikkeling van werknemers te stimuleren, maken organisaties vaak gebruik van coaching. Coaching is simpel gezegd een vorm van begeleiding waarbij een begeleider een werknemer of team helpt zelf opgestelde doelen te bereiken. Wil uw organisatie de komende jaren meer doen op het gebied van coaching? Dan is het verstandig om hier beleid voor op te stellen. (lees meer)
  • Werk aan uw non-verbale communicatie (12-11-2020)
    Bent u zich bewust van uw lichaamstaal als u een gesprek voert, een idee pitcht of een presentatie geeft? Elke beweging of houding van uw lichaam geeft een boodschap af. Komt deze non-verbale communicatie niet overeen met wat u zegt, dan ontvangt het publiek de informatie die u probeert te delen minder goed. Wilt u werken aan uw presentatieskills? Doe dan uw voordeel met onderstaande tips. (lees meer)
  • Meer begeleiding in thuiswerksituatie (12-11-2020)
    De COVID-19-pandemie heeft vooralsnog een grote impact op uw manier van werken. Veel gebeurtenissen zijn onbekend terrein. Dit vraagt soms het uiterste van uw vaardigheden. Zo is het  - nu iedereen zoveel mogelijk moet thuiswerken - extra lastig om samen te werken en werknemers te begeleiden. Met de volgende tips komt u een heel eind (lees meer)
  • Een ‘code of conduct’ voor de recruiter (12-11-2020)
    Net vóór de uitbraak van de coronacrisis is de NVP Sollicitatiecode aangepast aan de huidige HR-praktijk. Sinds kort is er ook een Recruitercode, die aan de hand van bijna veertig bepalingen beschrijft hoe een goede recruiter zich behoort te gedragen. Ook interessant voor uw organisatie natuurlijk. Waarom? Recruiters die professioneel hun vak uitoefenen, dragen bij aan een sterk en aantrekkelijk werkgeversimago. (lees meer)
  • Werkgevers vermijden betaling transitievergoeding (12-11-2020)
    Werknemers die dit jaar zijn ontslagen, krijgen niet altijd een transitievergoeding. Sommige organisaties wachten namelijk af of de werknemer om de vergoeding vraagt of negeren zo’n verzoek. Dat blijkt uit een inventarisatie van het CNV. Het omzeilen van de plicht om de transitievergoeding te betalen getuigt niet van goed werkgeverschap. En dat is niet zonder gevolgen. (lees meer)
  • Werknemers hebben (meer) plezier in leren (30-10-2020)
    Als een werknemer zichzelf wil ontwikkelen, duidt dat op een positief zelfbeeld. Meestal is de werknemer dan ook weerbaar en assertief. Maar dan moet zijn werkgever wel een werkomgeving creëren die de werknemer ondersteunt in zijn ontwikkeling en hem ruime leermogelijkheden biedt. In hoeverre voorziet uw organisatie hierin? (lees meer)
  • De benefits van leren ‘ón the job’ (30-10-2020)
    Een werknemer kan een cursus volgen om zijn kennis bij te spijkeren. Maar veel leerzame activiteiten vinden plaats tijdens het werk zelf (informeel leren). Juist in deze tijden waarin organisaties zich snel moeten aanpassen, is het belangrijk dat werknemers zich ontwikkelen door te leren en te experimenteren. En dat gaat het beste in de praktijk: tijdens het werk. (lees meer)
  • Bedrijfsuitje organiseren tijdens een pandemie (30-10-2020)
    Een verbindend bedrijfsuitje organiseren? Dat was voor de coronacrisis vaak al een grote uitdaging. In deze onzekere tijden is dat er niet gemakkelijker op geworden. Met het oog op de veiligheid en gezondheid kiezen veel organisaties daarom voor een online event. Denk aan een pubquiz, escape game, coronabingo, workshops en zo meer. Maar hoe krijgt u iedereen aan boord? (lees meer)
  • Het belang van een vertrouwenspersoon (30-10-2020)
    Ongewenst gedrag zoals discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie op de werkvloer heeft vaak niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de werknemers, maar voor ook de werksfeer. Het kan zelfs leiden tot imagoschade voor uw organisatie. Volgens Inspectie SZW krijgen per jaar ruim 1,2 miljoen mensen op hun werk te maken met ongewenste omgangsvormen. Om de gezondheidsrisico’s van ongewenst gedrag te verkleinen, is onlangs een wetsvoorstel ingediend dat moet regelen dat elke werknemer terechtkan bij een vertrouwenspersoon. (lees meer)
  • Doelgericht pitchen en presenteren (01-10-2020)
    Stel, u bent gevraagd om een presentatie te geven over een nieuw beloningsbeleid of het plannen van de terugkeer naar kantoor na de coronasluiting. U heeft uw ideeën inmiddels volledig uitgewerkt. Nu is het alleen nog maar een kwestie van speechen en uw idee uiteenzetten. Maar heeft u ook goed nagedacht over de resultaten die u wilt behalen met uw presentatie? (lees meer)
  • Stevige impuls voor scholing (01-10-2020)
    Het kabinet wil een leven lang leren stimuleren. Dat blijkt uit de recente Rijksbegroting SZW. Hiervoor worden meerdere maatregelen genomen. Zo gaat de gerichte vrijstelling voor vergoedingen en verstrekkingen van scholing vanaf volgend jaar ook gelden voor ex-werknemers. (lees meer)
  • Steeds meer aandacht voor ‘onderbelasting’ (01-10-2020)
    Corona-burn-outs liggen op de loer. Naast een tweede coronagolf komt er ook een massale mentale klap aan, zo menen psychologen. De coronacrisis put mentaal uit. Er wordt nu immers veel van werknemers gevraagd. Het tegenovergestelde komt echter ook voor. Als aan werknemers lage eisen worden gesteld én ze weinig steun in hun werk krijgen, kan dat leiden tot een bore-out. (lees meer)
  • Naleving coronaregels op de werkvloer (01-10-2020)
    Na een aantal zonnige zomermaanden waarin het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag flink daalde, begon in september het aantal weer te stijgen. Dat leidt ook bij de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland tot ongerustheid. Ze vrezen nieuwe maatregelen en wijzen daarom op de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers. (lees meer)
  • Mooie prestaties extra belonen (17-09-2020)
    Veel werknemers krijgen aan het eind van de maand een vast bedrag aan salaris op hun rekening gestort. De kans is echter groot dat een werknemer nog meer zijn best zal doen om een bepaalde doelstelling te bereiken als zijn werkgever hem hiervoor een flinke zak geld belooft. Voor sommige functies wordt dan ook gewerkt met een prestatiebeloning. Maar zo’n beloningssysteem voert u niet zomaar in. (lees meer)
  • Digitale coach inzetten voor ontwikkeltraject (17-09-2020)
    Investeren in werknemers en hun ontwikkeling staat steeds hoger op de agenda van organisaties. Tegenwoordig kan dit ook met behulp van digitale coaching of e-coaching. Dit gebeurt via een app, chat, e-mail of toepassingen als Skype. Maar het is nog maar de vraag of een digitale coach net zo effectief is als een coach die de werknemer persoonlijk kan spreken. (lees meer)
  • Anticiperen op weerstand bij een verandertraject (17-09-2020)
    Door de huidige crisis zijn veel organisaties bezig met een verandertraject. Misschien zit dat zelfs al in de implementatiefase. Vaak zijn in dit stadium de werknemers nog steeds niet geïnformeerd. Dit terwijl weerstand een van de grootste problemen is bij een verandertraject. Het is daarom belangrijk om aan het begin al goed na te denken over de manier en het tijdstip waarop het personeel informatie ontvangt over het verandertraject. (lees meer)
  • Gespreksvaardigheden bijschaven (17-09-2020)
    Misschien heeft u wel eens het gevoel dat u geen heldere, eerlijke antwoorden heeft gekregen op uw vragen. Of  na een beoordelings- of functioneringsgesprek blijkt dat de werknemer de plank volledig misslaat omdat hij u niet begrepen heeft. Dan is het tijd om uw gesprekstechnieken wat bij te schaven. (lees meer)
  • Minder ontslagkosten na scholing (03-09-2020)
    Dankzij een wijziging in de regelgeving kan uw organisatie sinds 1 juli 2020 in veel meer situaties scholings- en inzetbaarheidskosten in mindering brengen op de transitievergoeding. Hieronder leest u wat er is veranderd. (lees meer)
  • Welke beloningsvorm past bij uw organisatie? (03-09-2020)
    Het salaris heeft niet alleen invloed op de relatie tussen werkgever en werknemer; het kan voor werknemers ook een prikkel zijn om nog een stapje extra te zetten. Het beloningssysteem kan echter ook demotiverend werken: werknemers kunnen zich er ondergewaardeerd door voelen. Een zorgvuldige functiewaardering en een goed doordacht beloningsbeleid zijn dan ook van groot belang. (lees meer)
  • De beste communicatiekanalen voor uw doelgroep (03-09-2020)
    U kunt op verschillende manieren sollicitanten werven. Een vorm die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint is de vacaturevideo. Hiermee presenteert u de functie én uw organisatie met passende beelden en een goed verhaal. Dat zal werkzoekenden meer prikkelen dan een lange, saaie wervingstekst vol opleidingseisen en arbeidsvoorwaarden. (lees meer)
  • Een warm onthaal op afstand (03-09-2020)
    Omdat veel mensen door de coronamaatregelen (nog steeds) thuiswerken, zal het u niet altijd lukken om een nieuwe werknemer op de ‘echte’ werkplek in te werken. Met de volgende tips kunt u het inwerkproces op afstand toch goed laten verlopen. (lees meer)
  • Wijs uw personeel op gratis ontwikkeladvies (20-08-2020)
    Van 1 augustus tot en met 31 december 2020 kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Er zijn geen kosten aan verbonden omdat het valt binnen de ‘Tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). (lees meer)
  • Trek jonge nieuwe werknemers aan met een vacaturevideo (20-08-2020)
    Drie op de vijf internetters geeft de voorkeur aan video boven tekst. Is uw organisatie op zoek naar nieuwe werknemers, dan kan een vacaturevideo  uitkomst bieden. Vooral jongere kandidaten maken veel gebruik van online media bij het oriënteren op een nieuwe job. Wat moet de video vertellen? Volg deze simpele stappen. (lees meer)
  • Werknemer kan ook in coronatijd loonoffer weigeren (20-08-2020)
    Het zijn financieel uitdagende tijden. Heel veel organisaties zijn dan ook op zoek naar maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat ze het hoofd boven water kunnen houden. Een loonoffer van werknemers kan zo’n maatregel zijn. Maar mag u de werknemer zomaar vragen om een deel van zijn loon in te leveren? (lees meer)
  • Hoog tijd om banen te moderniseren (20-08-2020)
    Maatschappelijke ontwikkelingen hebben er de afgelopen jaren toe geleid dat mensen er in het privédomein meer zorgtaken bij hebben gekregen. Banen zijn helaas daar niet in meegegroeid en daardoor komt de werk-privébalans in de knel. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) komt daarom met enkele aanbevelingen. (lees meer)
  • Extra tools voor leidinggeven op afstand (25-06-2020)
    Bijna de helft van de Nederlandse werknemers wil na de coronacrisis deels blijven thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim duizend werknemers. Er wordt zelfs gewerkt aan een initiatiefwet om er een wettelijk recht van te maken. Als deels thuiswerken de norm wordt, stelt dit andere eisen aan managers en leidinggevenden. Dit vraagt zonder twijfel om investeringen. (lees meer)
  • POP: tegenslagen en teleurstellingen horen erbij (25-06-2020)
    Ontwikkelingstrajecten gaan zelden van een leien dakje. Zeker bij de meer ambitieuze ontwikkelingsdoelen zijn er meestal wel kleine of grote tegenslagen. Maar ook daar kan de werknemer van leren. Belangrijk is om daar op de juiste manier mee om te gaan. (lees meer)
  • Zo gaat u om met een arbeidsconflict bij thuiswerken (25-06-2020)
    Stel, een werknemer levert al een tijdje geen goed werk af en werkt door de coronacrisis ook nog eens thuis. Zolang er geen sprake is van een conflict, richt u zich ook onder de huidige omstandigheden in eerste instantie op verbetering. Als zijn prestaties toch achterblijven, zijn er meerdere mogelijkheden om de werknemer te activeren. Toch kan er een arbeidsconflict ontstaan, ondanks de inzet voor verbetering van het functioneren. Wat moet u dan doen? (lees meer)
  • Overwerken in coronatijd: wat zijn de regels? (25-06-2020)
    Veel organisaties ondervinden de gevolgen van de coronacrisis: klanten blijven weg, werknemers vallen uit en de omzet daalt fors. Zo hebben sommige werkgevers momenteel weinig of helemaal geen werk, omdat ze van de overheid hun deuren moesten sluiten. Maar het kan ook zijn dat uw organisatie nu juist extra veel werk heeft. In dat geval is het belangrijk om de regels rond overwerk goed te kennen. (lees meer)
  • Nu al voorschot aanvragen voor subsidie praktijkleren (11-06-2020)
    Als u een leerling of student via een praktijk- of werkleerplaats begeleidt, kan uw organisatie in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de overheid: de subsidie praktijkleren. U kunt hiervoor vanaf 1 juli een definitieve aanvraag indienen. Door de coronacrisis kunt u onder bepaalde voorwaarden nu al een voorschot op de definitieve subsidie aanvragen. (lees meer)
  • Temperatuurmeting mag niet zomaar (11-06-2020)
    Nu de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, zal ook het kantoorpersoneel weer terugkeren op de werkvloer. Het wordt dus langzamerhand weer drukker op kantoor. Veel organisaties zijn nu druk bezig met het startklaar maken van het gebouw. Wat gaat uw organisatie doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen? Gaat u bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur van de werknemers meten? Houd er dan rekening mee dat dit niet zomaar is toegestaan. (lees meer)
  • Omgaan met proeftijd in tijden van corona (11-06-2020)
    Omdat er door de coronacrisis veel wordt thuisgewerkt, is het voor een werkgever en zijn nieuwe werknemer lastig om een juiste indruk van elkaar te krijgen. U kunt daarom voorstellen om de proeftijd te verlengen. Gaat de werknemer daarmee akkoord, dan moet u dit schriftelijk vastleggen. Eenzijdige verlenging van de proeftijd is in principe niet mogelijk: beide partijen moeten instemmen. (lees meer)
  • Vergoeding van mondkapjes in OV mag onbelast (11-06-2020)
    Vanwege het coronavirus moet iedereen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer (OV). Omdat werknemers niet zonder mondkapje met het OV mogen reizen, behoren de kosten van mondkapjes tot de werkelijke kosten van het OV. Dat betekent dat uw organisatie mondkapjes onbelast mag vergoeden of verstrekken aan werknemers die voor woon-werkverkeer gebruikmaken van het OV. Dit staat op de website van de Belastingdienst. (lees meer)
  • Functioneringsgesprekken voeren op afstand (28-05-2020)
    Thuiswerken is inmiddels de norm. Dat betekent dat veel zaken telefonisch of via videobellen worden besproken. Maar geldt dat ook voor de functioneringsgesprekken? Bij veel organisaties worden deze gesprekken halverwege het jaar ingepland. Ze zullen dit jaar misschien noodgedwongen op afstand moeten gebeuren. Hoe gaat uw organisatie hiermee om? (lees meer)
  • Elke situatie vraagt om een andere aanpak (28-05-2020)
    Luidde het advies aan managers aan het begin van de coronacrisis nog: ‘Vraag wat vaker hoe het met uw medewerkers gaat’, nu is dat niet meer voldoende. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen moeten veel werknemers nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken. Sommige zien de scheidslijn tussen werk en privé steeds verder vervagen. Leiderschap op maat is daarom hoognodig. (lees meer)
  • Slim een intern opleidingstraject opzetten (28-05-2020)
    Als werknemers nieuwe kennis willen (of moeten) opdoen, kan een externe cursus uitkomst bieden. Voor het intern opleiden van werknemers is echter ook heel wat te zeggen. Vooral bij grote organisaties kan het opzetten van een intern college lonen, mits u dit op de juiste manier aanpakt. (lees meer)
  • Terug naar kantoor na de coronasluiting (28-05-2020)
    Veel werknemers kijken er nu al naar uit om straks weer naar kantoor te gaan en hun collega’s weer in levenden lijve te zien. Voordat u collega’s en bezoekers weer welkom kunt heten in uw kantoor, moet er – los van het nemen van maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan – wel het een en ander gebeuren. Denk bij het startklaar maken van het gebouw ook aan uw kwetsbare werknemers. Voor hun zult u extra maatregelen moeten nemen. (lees meer)
  • In een POP horen ook afspraken over beloning (14-05-2020)
    Het afronden van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) kan voelen als een ontlading. De werknemer heeft – als het goed is – hard gewerkt om zijn doelen te bereiken. Daar mag best even bij worden stilgestaan. Ontwikkeling is op zich al een mooie bonus. Toch werkt het in de praktijk vaak motiverender als een werkgever zijn werknemer ook een concrete beloning in het vooruitzicht stelt. (lees meer)
  • Reglement voor thuiswerken na coronacrisis (14-05-2020)
    Momenteel werkt een groot deel van de Nederlandse werknemers zoveel mogelijk vanuit huis. Veel werkgevers overwegen dit ook na de coronacrisis op structurele of tijdelijke basis toe te staan. Door een werknemer thuis te laten werken, besparen werkgevers niet alleen op reiskosten en reistijd. Ook de energierekening valt lager uit. Met een duidelijk thuiswerkreglement weten zowel werkgever als werknemer waar ze aan toe zijn. (lees meer)
  • Werknemers voelen meer autonomie door corona-thuiswerken (14-05-2020)
    Nederlandse werknemers voelen veel meer autonomie in hun werk nu ze dat vanuit huis moeten doen: een stijging van 29% naar 49%. En dat doet ze goed. Dit blijkt uit de Nationale Enquête ‘De energie van werkend Nederland in coronatijd’ van Energy Finder. Veel leidinggevende vragen zich nu al af wat de beste manier is om met deze nieuw verworven vrijheid van werknemers om te gaan. (lees meer)
  • Bereikbaarheid en werktijden regelen bij thuiswerken (14-05-2020)
    Nu veel werknemers thuiswerken, willen werkgevers in de gaten houden of zij niet te veel of te weinig werken. Bij thuiswerken zijn de bereikbaarheid en werktijden van werknemers gelukkig op verschillende manieren te regelen. Bijvoorbeeld aan de hand van beleid of door met iedere werknemer afspraken op maat te maken. (lees meer)
  • Werknemers beoordelen na de coronacrisis (30-04-2020)
    Door de coronamaatregelen kan de ene werknemer ‒ wegens zorgtaken thuis of omdat hij tot een risicogroep behoort ‒ wat minder werken, en werkt de andere misschien veel meer. De beoordeling aan het einde van dit jaar wordt daarom een interessant moment waar u nu al mee aan de slag kunt gaan. (lees meer)
  • Protocol voor 1,5 meter afstand op kantoor (30-04-2020)
    Door de coronamaatregelen hebben veel organisaties de deuren moeten sluiten. Allerlei branches komen nu met plannen hoe zij de deuren weer willen openen in de '1,5-metersamenleving'. Ook uw organisatie zal moeten nadenken over de herstart-na-corona. De gemiddelde kantoortuin is immers niet ingericht op 1,5 meter afstand houden. (lees meer)
  • Inspecteur SZW vaker op de thuiswerkstoep (30-04-2020)
    Organisaties moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor werknemers. Inspectie SZW houdt hier toezicht op. Inspecteurs controleren op de naleving van de Arbowet binnen organisaties en moeten altijd toegang krijgen tot het pand en de werkplekken. Het kan hierbij óók gaan om thuiswerkplekken van werknemers. (lees meer)
  • Wie draait op voor schade aan de bedrijfslaptop? (30-04-2020)
    Veel werknemers werken op dit moment thuis op de laptop van de zaak. Ook thuis zit een ongeluk in een klein hoekje; een kop koffie is zo gemorst. Wie betaalt de kosten als er schade aan de laptop ontstaat: uw organisatie of de werknemer? (lees meer)
  • Binnenblijven moet. Bijblijven ook (16-04-2020)



    Behalve thuis werken, moeten we in deze tijden ook thuis leren. Maar waar vindt u nou een goede online cursus of training voor uw medewerkers? (lees meer)
  • Slim opleidingen en trainingen inkopen (16-04-2020)
    Bij de inkoop van opleidingen letten organisaties vaak op de kleintjes: een aantrekkelijke kortingsregeling of een oppervlakkig(er) cursusprogramma voor een zachte prijs. Een kostenbesparing gaat echter ten koste van de kwaliteit van de opleiding. Uiteindelijk heeft de werknemer én uw organisatie niets aan een opleiding die niet biedt wat de werknemer nodig heeft. Dat kunt u maar op één manier ondervangen: u moet zich in het inkoopproces verdiepen. (lees meer)
  • Gerichte begeleiding draagt bij aan ontwikkeling (16-04-2020)
    Bij ontwikkeling denken veel leidinggevenden en werknemers aan opleidingen, trainingen en cursussen, maar het is veel breder op te vatten. Alles wat een werknemer doet om zijn functioneren te verbeteren en zijn arbeidsmogelijkheden te vergroten, is een ontwikkeling. U kunt een werknemer ook helpen bij zijn ontwikkeling door hem gericht te begeleiden. (lees meer)
  • Denk ook aan het sociale aspect van thuiswerken (16-04-2020)
    Nu door de coronapandemie veel werknemers thuiswerken, moeten managers leidinggeven op afstand. Dat brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. Want hoe houdt hij zicht op het functioneren? Moeten de werknemers continu updates geven of laat hij ze wat vrijer? En hoe verloopt de communicatie? Vooral dat laatste verdient nu meer aandacht. Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd te werken en geïsoleerd te zijn. (lees meer)
  • Werken aan een gezond leerklimaat (16-04-2020)
    ‘Learning on the job’ wordt steeds belangrijker. Dit houdt simpel gezegd in dat de werkomgeving ook een leeromgeving moet zijn. Uw organisatie doet er goed aan om te investeren in een gezond leerklimaat. Om een krachtig leerklimaat in uw organisatie te realiseren, is het in elk geval belangrijk om rekening te houden met een aantal basiseigenschappen van het leren. In dit artikel leest u welke dat zijn. (lees meer)
  • Alvast oriënteren op opleidingen in het najaar (02-04-2020)
    Als het coronavirus is overgewaaid en alles weer langzaam op gang komt, zal iedereen zich weer massaal gaan inschrijven voor opleidingen en trainingen. Om te voorkomen dat er straks geen plek meer over is, is het voor werknemers verstandig om zich te blijven oriënteren op hun persoonlijke ontwikkeling. (lees meer)
  • Veilig thuiswerken én digitaal leren in tijden van corona (02-04-2020)
    Tijdens de coronacrisis moet iedereen die thuis kan werken dit ook doen, zo luidt het dringende advies van de Rijksoverheid. Dat massale thuiswerken biedt cybercriminelen een kans om gevoelige data buit te maken. Voorkom met de volgende tips dat er gegevens over werknemers, (potentiële) klanten en zakenrelaties in verkeerde handen vallen. (lees meer)
  • Zo gaat u om met medische personeelsinformatie bij corona (02-04-2020)
    Ook bij het nemen van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, moet uw organisatie zich houden aan de privacywetgeving. Een werkgever die op de hoogte is van een coronabesmetting van een werknemer, mag deze informatie niet vastleggen in zijn administratie omdat hij geen wettelijke grondslag heeft. Hij mag het nieuws ook niet aan anderen vertellen, tenzij de besmette werknemer hiervoor toestemming geeft. Wat mag uw organisatie wel? (lees meer)
  • NVP past sollicitatiecode aan op huidige HR-praktijk (02-04-2020)
    De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling (NVP) heeft ‒net vóór de uitbraak van de coronacrisis ‒ samen met de Stichting van de Arbeid (StvdA) de sollicitatiecode aangepast aan de huidige HR-praktijk. Nieuw in de sollicitatiecode zijn aanvullingen over onder meer het gebruik van kunstmatige intelligentie of algoritmes bij het proces van werving en selectie. Daarnaast bevat de sollicitatiecode gedragsregels die ervoor moeten zorgen dat elke sollicitant een eerlijke kans krijgt. (lees meer)
  • Check de annuleringsregeling in uw opleidingsovereenkomst (19-03-2020)
    Onvoorziene omstandigheden kunnen een werknemer dwingen toch niet aan een opleiding te beginnen. Een werknemer kan nog zo gemotiveerd zijn om een scholingstraject te starten, er kan altijd iets tussenkomen. Zonder een annuleringsregeling komt dit uw organisatie duur te staan. Lees daarom de annuleringsregeling zorgvuldig door. Neem in elk geval contact op met de onderwijsinstelling die mogelijk uit coulance wegens corona afwijkende afspraken wil maken. (lees meer)
  • Opleidingssoftwarepakket is vooral (nu) handig (19-03-2020)
    In de meeste organisaties houden opleidingscoördinatoren in eerste instantie een beknopte eigen opleidingsadministratie bij, bijvoorbeeld in een programma als Excel. Maar naarmate het aantal studenten binnen de organisatie groeit, en uw organisatie de aanvraag en planning van opleidingen beter wil stroomlijnen, kan een uitgebreider programma een handig hulpmiddel zijn. (lees meer)
  • Vier tips om ook op afstand efficiënt te vergaderen (19-03-2020)
    Vergaderen kan een langdradig tijdverdrijf zijn. En uit onderzoek blijkt dat vergaderen op afstand zelfs onnodig veel tijd kost, irritaties opwekt, en onvoldoende productief is. Gebrek aan kennis van de techniek en onvoldoende geschikte technologische middelen zijn hier de oorzaak van. Neem daarom deze tips over terugkerende vergaderzaken ter harte. (lees meer)
  • Wie betaalt als niet wordt geleverd door corona? (19-03-2020)
    Veel organisaties kunnen als direct gevolg van de coronacrisis niet meer of niet tijdig leveren aan hun zakenpartners. De kans is groot dat die zakenpartners weer niet in staat zijn hun contractuele afspraken met hun klanten na te komen. Wie is dan aansprakelijk voor de schade? (lees meer)
  • Hoe scoort uw opleidingsadministratie? (05-03-2020)
    Waarschijnlijk heeft uw organisatie alle documentatie over scholing netjes in mappen opgeborgen en kunt u die erbij pakken als dat moet. Toch kan het nuttig zijn om de administratie van scholing en opleidingstrajecten systematischer aan te pakken. Welke zaken zijn in elk geval slim om te administreren? (lees meer)
  • Haal meer rendement uit informeel leren (05-03-2020)
    Werknemers doen dagelijks kennis en ervaring op. Ze leren tijdens ‘gewone’ werkzaamheden, maar steken ook veel op van hun collega’s zonder dat ze zich hier altijd van bewust van zijn. Toch geven veel organisaties de voorkeur aan formeel leren, omdat de werknemer hiermee een certificaat of diploma kan krijgen. Wilt u de bewustwording rondom informeel leren binnen uw organisatie vergroten? Zorg dan ervoor dat de volgende randvoorwaarden aanwezig zijn. (lees meer)
  • Ook loon doorbetalen bij corona-quarantaine (05-03-2020)
    Het coronavirus heeft Nederland bereikt en het aantal besmetting neemt alsmaar toe. Ook uw organisatie moet zich dus wapenen tegen COVID-19. Als werkgever is uw organisatie verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen. Dit kan betekenen dat het personeel vanuit huis moet werken, want dat verkleint de kans dat werknemers elkaar besmetten. Maar het kan ook zijn dat een werknemer vanwege het coronavirus in quarantaine moet. Wie draait er dan voor de kosten op? (lees meer)
  • Britse werknemers? Voorlopig blijft alles bij het oude (05-03-2020)
    Na jaren treuzelen hebben de Britten op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Maar nu begint het echte werk. De EU en het Verenigd Koninkrijk moeten nu een akkoord gaan sluiten over de toekomstige handelsrelatie. In principe moet er voor het eind van dit jaar een handelsakkoord liggen, tenzij de onderhandelaars uitstel vragen. Wat betekent dit voor organisaties met Britse werknemers? (lees meer)
  • Meer vrijheid zorgt voor meer motivatie (20-02-2020)
    Net als organisaties willen ook werknemers keuzevrijheid hebben. Daar past een individueel keuzebudget (IKB) perfect bij. In zo’n keuzebudget kunnen werknemers voor een deel zelf beslissen van welke arbeidsvoorwaarden zij gebruikmaken. Dat deel mogen zij dan in de vorm van een geldbedrag naar eigen keuze besteden. De regie ligt bij de werknemer, maar de verantwoordelijkheid voor de juiste uitvoering ligt bij uw organisatie! (lees meer)
  • Arbeidsmarktpositie hbo’ers en academici in kaart gebracht (20-02-2020)
    De studierichting is een belangrijke factor bij het succesvol zijn op de arbeidsmarkt, ook tien jaar na afstuderen. Studies die een goede startpositie opleveren, blijven het meestal goed doen op de arbeidsmarkt. Omgekeerd geldt hetzelfde: bij opleidingen met een minder succesvolle startpositie is er meestal geen sprake van een inhaalslag. Hoe zit het met de kansen van uw werknemers op de arbeidsmarkt? In hoeverre houdt uw organisatie hier rekening mee in haar opleidingsbeleid? (lees meer)
  • Alvast een plek reserveren voor de summerschool (20-02-2020)
    Het aanbieden van cursussen, opleidingen of trainingen – geheel of gedeeltelijk op kosten van de zaak – kan een goede manier zijn om werknemers aan uw organisatie te binden. Hier plukt niet alleen de werknemer de vruchten van, maar uw organisatie ook. Vooral de zomerperiode is erg geschikt voor het bijspijkeren van kennis. (lees meer)
  • Contracting, uitzending en payrolling: zoek de verschillen! (20-02-2020)
    Werkgevers kunnen gebruikmaken van verschillende arbeidsconstructies met externe partijen, zoals contracting, uitzending en payrolling. Een nieuwe handleidingreiking van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verduidelijkt het verschil tussen deze constructies. Het maken van een onderscheid is belangrijk omdat er voor de constructies verschillende regels gelden, bijvoorbeeld op het gebied van beloning. (lees meer)
  • Laat de werknemer zelf een opleiding kiezen (06-02-2020)
    Werknemers moeten soepel kunnen blijven werken tot aan de opgehoogde AOW-leeftijd. Hierdoor neemt ook de noodzaak tot een leven lang leren toe. Uw organisatie kan dat werknemers opleggen. Maar wat als de werknemer dat leren zelf kan invullen met een individueel opleidingsbudget? Hij kan dat potje dan naar eigen inzicht besteden aan opleiding en ontwikkeling. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk. (lees meer)
  • Slim en goedkoop opleidingen van werknemers vergoeden (06-02-2020)
    Stel dat uw organisatie een individueel opleidingsbudget wil invoeren. Hoe moet zij dan fiscaal omgaan met dat budget? Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers kan uw organisatie onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Die zijn dan onbelast. Toch hoeft het opleidingsbudget niet ten koste te gaan van de vrije ruimte. Uw organisatie moet dan wel gebruik kunnen maken van een gerichte vrijstelling. Hoe werkt dat precies? (lees meer)
  • Tien kritische vragen die het functioneren in kaart brengen (06-02-2020)
    Elke werknemer komt op een gegeven moment op een punt in zijn carrière waar hij denkt: is dit alles? Het kan zijn dat hij niet meer op zijn plek zit of alleen wat bijsturing nodig heeft om weer op het gemotiveerde pad te komen. Met de volgende vragen kan de werknemer zelf, maar misschien ook samen met zijn leidinggevende, hierachter komen. (lees meer)
  • Subsidie voor jobcoaching van arbeidsbeperkte werknemers (06-02-2020)
    Ondanks alle goede bedoelingen zien veel werkgevers een risico in het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking. Misschien vreest uw organisatie dat deze werknemer het werk niet aankan. Om deze koudwatervrees weg te nemen voorziet de overheid in allerlei tegemoetkomingen voor werkgevers. Zo kan uw organisatie een subsidie krijgen als zij een jobcoach inhuurt. Het inzetten van jobcoaches om arbeidsbeperkten te begeleiden naar betaald werk lijkt succesvol. (lees meer)
  • In vier stappen een gericht opleidingsplan opstellen (23-01-2020)
    Werknemers regelmatig een cursus of opleiding laten volgen, is gunstig voor hun duurzame inzetbaarheid maar het draagt ook bij aan het behalen van de organisatiedoelstellingen. Hiervoor is wel een effectief opleidingsbeleid nodig. Uw organisatie komt in vier eenvoudige stappen tot zo’n beleid voor en team of afdeling. (lees meer)
  • Het perfecte team om de privacy te bewaken (23-01-2020)
    Privacybescherming staat bij veel organisaties hoog op de agenda. In veel gevallen zorgt een privacyteam ervoor dat de regels correct worden nageleefd. Hoe groter uw organisatie, des te uitdagender het is om een team samen te stellen met de juiste competenties en de juiste taakverdeling. Toch zijn er een aantal zaken te noemen die gelden voor zowel kleine als grote organisaties. (lees meer)
  • In één gesprek terug- en vooruitblikken (23-01-2020)
    Vaak begint de jaarlijkse HR-gesprekscyclus met het maken van afspraken over doelen, resultaten en ontwikkeling. Soms gebeurt dat in een apart planningsgesprek. Een nadeel van zo’n apart gesprek is dat de werknemer tot  dat gesprek geen duidelijke nieuwe doelen heeft waaraan hij kan werken. Het loont daarom om de meeste afspraken al in het eindejaarsgesprek te maken. Juist dat gesprek over wat er wel en niet gelukt is, geeft immers input voor afspraken voor het volgende jaar. (lees meer)
  • Slecht nieuws brengen: duidelijk, vriendelijk en respectvol (23-01-2020)
    Binnen uw organisatie of afdeling gaat helaas niet altijd alles van een leien dakje. Bij tegenslag of veranderingen zal ook wel eens een mail of verslag rondgestuurd moeten worden met een minder vrolijke boodschap. Denk hierbij aan de mededeling van het vertrek van een werknemer of het afwijzen van een verzoek. Met de juiste formulering is het leed vaak enigszins verzachten. (lees meer)
  • Nieuwe subsidieregeling voor SLIM personeel (09-01-2020)
    In het mkb is aandacht voor leren en ontwikkelen over het algemeen minder vanzelfsprekend dan bij grote organisaties. Om mkb’ers te stimuleren om aan de slag te gaan met de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers is de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (de SLIM-regeling) in het leven geroepen. Via deze regeling kan uw organisatie een subsidie aanvragen om werknemers zo goed en lang mogelijk inzetbaar te houden in uw organisatie. (lees meer)
  • Miscommunicatie door taal vormt een groot veiligheidsrisico (09-01-2020)
    Goede taalbeheersing is soms van invloed op de veiligheid op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat zowel laaggeletterdheid als taalverschillen tot miscommunicatie op de werkvloer kan leiden. Deze miscommunicatie kan de kans op gevaarlijke situaties en ongevallen vergroten. Om werkgevers te helpen om miscommunicatie op de werkvloer te voorkomen heeft het Arboplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) een nieuwe handreiking Taal en veiligheidsrisico’s gepubliceerd. (lees meer)
  • Pas op met ervaringseis in vacature (09-01-2020)
    Een werkgever die in een vacature een maximale ervaringseis opneemt, begeeft zich op glad ijs. Hij maakt hiermee namelijk indirect onderscheid op grond van leeftijd. Leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten komt volgens het College voor de Rechten van de Mens regelmatig voor. Toch is indirect onderscheid niet verboden als daar een goede reden voor is. Zorg dus dat u de regels kent als uw organisatie hiermee wilt werken in de vacatureteksten. (lees meer)
  • Denk bij screening ook aan de privacy van de sollicitant (09-01-2020)
    Werkgevers willen betrouwbaar personeel. Screening van de kandidaat vormt daarom vaak een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het screenen van kandidaten vindt plaats in verschillende fases, op verschillende manieren en om verschillende redenen. Wat de reden voor de screening ook mag zijn, de screening moet binnen de grenzen van de wet plaatsvinden. (lees meer)
  • Oudere werknemer niet gebaat bij outplacement (12-12-2019)
    Outplacementtrajecten helpen oudere werknemers steeds minder vaak naar een nieuwe baan. Vorig jaar daalde het aantal succesvolle trajecten voor oudere werknemers naar 47%, een daling van 5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het Nationaal Outplacementonderzoek waarin ruim 3.000 outplacementtrajecten onder de loep werden genomen. (lees meer)
  • Open hiring: aannemen zonder oordelen (12-12-2019)
    Mensen aannemen zonder cv, motivatiebrief, referentiecheck of een sollicitatiegesprek. Het is misschien lastig voor te stellen. Toch blijkt dit concept een groot succes te zijn voor het Amerikaans bedrijf Greyston Bakery. Er lopen nu al pilots en experimenten om te kijken of ‘open hiring’ ook in Nederland werkt. Met de huidige arbeidsmarktkrapte kan dit ook voor uw organisatie interessant zijn. (lees meer)
  • Gerichte vrijstelling voor studiekosten van werknemer (12-12-2019)
    Volgt een werknemer een studie of een opleiding om zich persoonlijk te ontwikkelen, zodat hij (meer) inkomen uit werk kan verwerven? De vergoedingen en verstrekkingen hiervoor zijn gericht vrijgesteld. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, want gerichte vrijstellingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. (lees meer)
  • Nieuwe zorgverzekering ‘ontzorgt’ kleine organisaties (12-12-2019)
    Uw organisatie is in principe verplicht om maximaal twee jaar het loon aan een zieke werknemer door te betalen. In deze periode kunnen de kosten voor loondoorbetaling en re-integratie behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen om de financiële gevolgen van ziekteverzuim op te vangen. Vanaf 2020 komt er een nieuw type verzuimverzekering bij: de MKB verzuim-ontzorgverzekering. (lees meer)
  • Scholingsplicht voor werkgevers gaat verder dan u denkt (28-11-2019)
    Een algemene opvatting over de scholing van werknemers is dat de werkgever hiervoor een ‘zekere verantwoordelijkheid’ heeft. En dit was tot 1 juli 2015 ook het geval. Een scholingsplicht van de werkgever werd toen vaak gebaseerd op de norm van het goed werkgeverschap. Per 1 juli 2015 is de scholingsplicht van de werkgever expliciet opgenomen in de wet. Wat houdt deze scholingsverplichting eigenlijk in? (lees meer)
  • Transitievergoeding verlagen met studiekosten (28-11-2019)
    Per 1 januari 2020 wijzigen de regels voor de transitievergoeding. Een ontslag kan in 2020 goedkoper uitvallen bij ontslag van (oudere) werknemers met een lang dienstverband. Organisaties met veel werknemers met een kort dienstverband zijn juist meer geld kwijt. Als uw organisatie studiekosten heeft gemaakt, kunt u die kosten bij ontslag van de werknemer onder voorwaarden in mindering brengen op de transitievergoeding. (lees meer)
  • De zoekopdracht bevat meer resultaten dan kan worden weergegeven. Verfijn uw zoekopdracht